|||
Bacchus Borbála, a borivók istennője


Kapcsolatfelvételi adatok

Ajánlatkérési adatok

Grafikus ellenőrző kód


Sátoraljaújhely,
Bacchus Borbála, a borivók istennője - TITLE_DEL_ICIO_US Bacchus Borbála, a borivók istennője - TITLE_DIGG Bacchus Borbála, a borivók istennője - TITLE_YAHOO_MYWEB Bacchus Borbála, a borivók istennője - TITLE_SPURL Bacchus Borbála, a borivók istennője - TITLE_FURL Bacchus Borbála, a borivók istennője - TITLE_ASK Bacchus Borbála, a borivók istennője - TITLE_SQIDOO Bacchus Borbála, a borivók istennője - TITLE_SIMPY Bacchus Borbála, a borivók istennője - TITLE_REDDIT Bacchus Borbála, a borivók istennője - TITLE_MA_GNOLIA Bacchus Borbála, a borivók istennője - TITLE_FACEBOOK_BOOKMARK Bacchus Borbála, a borivók istennője - TITLE_GOOGLE_BOOKMARK Bacchus Borbála, a borivók istennője - Hozzáadás: Twitter
Leírás
További képek

Tudva levő, hogy Bacchus a szőlőművelők védőszentje. Eredetileg egy félig-meddig tiltott szexuális orgiákkal „vezekelő” misztériumvallás istene volt, akit mellesleg Dionüszoszszal azonosítottak. A fél-pogány magyarok ezt az élvezeti vallást ültették be saját mítoszaik közé, melynek okán Bacchust a szőlő, azaz a szintén élvezeti cikknek és isteni italnak számító bor védőszentjeként tisztelték. Később Tokaj-Hegyalja népei olyan magas piedesztára emelték a térség megélhetését biztosító szőlőt s az abból kiforrt bort, hogy nem elégedtek meg azzal, hogy csak védőszentje legyen a szőlőhegyek aranyának. Ím hát a csaknem elfeledett legenda, mely Sátoraljaújhelyről, az aszú bor szülővárosából származik.

 

Hajdanán Sátoraljaújhely hegyeinek egyik mélységes pincéjéből Zemplén vármegye borittas elöljárói kapaszkodtak fel a lépcsőn. E közben arra járt a „mindegyiküket jól ismerő”, szüretről hazatérő Borbála. Körülnézvén, és nem látván senkit, arra gondolt, hogy megfürdik a pincelejárat melletti vizes dézsában. Alig kezdte magáról lemosni a szőlőnek ragacsos levét, mikor kinyílt a pinceajtó, és kiléptek rajta az iszákos főurak. Ők látván a hordóban mosdó szemérmetlen fehérnépet, delíriumuk és zavaruk elegyéből gyorsan felocsúdtak. Nem tudván egymásról, hogy kinek mi dolga volt a csatakos amazonnal, hamar közös megállapodásra jutottak abban, hogy nyilvánvalóan a borivók istennője szállt le közéjük. Mivel mindegyiküknek volt titkolnivalója Borbálával kapcsolatban – hogy hallgatását megvásárolják - a könnyűvérű leányt attól a perctől tényleg istennőként kezelték s számára minden étket, gazdagságot és befolyást megadtak.

Borbála szent mosdókádját, a vizes dézsát még ma is, a Magos-hegy gyomrában bort rejtő valamelyik pince egyik eldugott ágában őrzik. Az újhelyi borászok immáron több száz éve minden december 4-én - Borbála neve napján - felhozzák a dézsát a pince elé, azt megengedik forrásvízzel és a borászok asszonyai megmosdanak benne. Az asszonyok így érik el, hogy borász férjeik egész életükben gondoskodjanak róluk, megadva nékik mindazt, mire vágynak – ahogy azt a főurak annak idején Borbálával is tették.

 

A bor és minden vele kapcsolatos ténykedés ma is nagy becsben van a szőlőtermesztő hegyaljai népek között.

Az alábbi példabeszéd is ezt igazolja, mely a Januári Vince napi borszentelések alkalmával gyakran elhangzik Tokaj - Hegyalja vidékein:

 

„A nagy Úristen, mikor Ádámot s Évát teremtette

Az hatnapi munkájának végét jelentette

Hátradőlt a hintaszékben, s mint ki jól végezte dolgát

Iszogatni kezdte finom tokaji borát

Úgy ám, de míg a hegy levét ízlelgette

Kontrollját az agya fölött lassan elvesztette

Mire magához tért, megdöbbenve látta

Rájött a szapora Ádámra s Évára.

Ez hát a bizonyság, a bornak köszönhetjük

Hogy mind, akik itt élünk, a világra jöhettünk

Folyjék hát az éltető bor, nem lőre, vagy Noa

Ki bort iszik, ördög, vagy Isten ne büntesse soha!"

Felhasználók értékelése:
Nincs még értékelve. Legyen Ön az első.
március 2019
h
k
sz
cs
p
szo
v
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
 

 

A portál a VITOUR LANDSCAPE című INTERREG IV/C projekt keretén belül, az Európai Unió támogatásával készült.